Zupa krem ze szparagów z liśćmi szpinaku
Zupa krem ze szparagów z liśćmi szpinaku
Składniki dla czterech osób:
1 kg białych szparagów (mogą też być szparagi w kawałkach)
sól
40 g masła
25 g mąki
750 ml wody z gotowania szparagów
50 ml białego wina
250 ml śmietany do zup
pieprz
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
100 g szpinaku liściastego
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1. Szparagi obrać, odciąć końcówki. Obierki ze szparagów gotować w 1l lekko osolonej wody przez ok. 20 minut. Odcedzić, wodę ze szparagów zostawić.
2. Szparagi pokroić na małe kawałki. Gotować w wodzie po obierkach przez ok. 6–8 minut. Kawałki szparagów wyjąć z wody łyżką durszlakową.
3. Masło rozpuścić w garnku. Dodać mąkę i podsmażyć. Wlać wodę ze szparagów mieszając trzepaczką i zagotować. Dodać białe wino i śmietanę, zupę gotować przez ok. 2–3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Szpinak dobrze umyć i przebrać. Dodać do reszty wody ze szparagów i gotować przez 2 minuty. Wodę odlać, szpinak dobrze odsączyć.
5. Do zupy dodać kawałki szparagów, szpinak i cranberries. Podgrzać i ponownie lekko przyprawić.
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Wartości odżywcze jednej porcji:
Wartość energetyczna: 290 kcal / 1206 kJ
Białko: 8 g
Tłuszcz: 11,9 g
Węglowodany: 30 g
|