Wesele i  ślub - Portal weselny - Porady, ciekawostki, baza firm.
19 kwietnia 2024, Adolfa, Czesława, Leona
STRONA GŁÓWNA REKLAMA REGULAMIN PRACA KONTAKT PARTNERZY NEWSLETTER
ARTYKUŁY
moda ślubna
wydarzenia
prasa ślubna
formalności
obyczaje
organizacja wesela
koszty ślubu
wieczór kawalerski
wieczór panieński
podróż poślubna
księga imion
ciekawostki
kulinarnie
zabawy weselne
sondaże

BAZA FIRM
suknie ślubne
akcesoria ślubne
bielizna ślubna
catering
cukiernie
dekoracje weselne
fotografia
garnitury
jubilerzy; biżuteria
konsultanci ślubni
kwiaciarnie
limuzyny
noclegi
obuwie ślubne
oprawa muzyczna
podróż poślubna
prezenty ślubne
przewóz gości
restauracje
salony fryzjerskie
salony kosmetyczne
szkoły tańca
trunki i napoje
videofilmowanie
zaproszenia
USC

GALERIE śLUBNE
Suknie ślubne
Garnitury
Bielizna
Limuzyny
Biżuteria
Fotografia ślubna
Bukiety ślubne

OGŁOSZENIA
sprzedam
kupię
dam zamienię

Zupa krem ze szparagów z liśćmi szpinaku

Zupa krem ze szparagów z liśćmi szpinaku
 
Składniki dla czterech osób:
1 kg białych szparagów (mogą też być szparagi w kawałkach)
sól
40 g masła
25 g mąki
750 ml wody z gotowania szparagów
50 ml białego wina
250 ml śmietany do zup
pieprz
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
100 g szpinaku liściastego
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
 
 
1.       Szparagi obrać, odciąć końcówki. Obierki ze szparagów gotować w 1l lekko osolonej wody przez ok. 20 minut. Odcedzić, wodę ze szparagów zostawić.
 
2.       Szparagi pokroić na małe kawałki. Gotować w wodzie po obierkach przez ok. 6–8 minut. Kawałki szparagów wyjąć z wody łyżką durszlakową.
 
3.       Masło rozpuścić w garnku. Dodać mąkę i podsmażyć. Wlać wodę ze szparagów mieszając trzepaczką i zagotować. Dodać białe wino i śmietanę, zupę gotować przez ok. 2–3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
 
4.       Szpinak dobrze umyć i przebrać. Dodać do reszty wody ze szparagów i gotować przez 2 minuty. Wodę odlać, szpinak dobrze odsączyć.
 
5.       Do zupy dodać kawałki szparagów, szpinak i cranberries. Podgrzać i ponownie lekko przyprawić.
 
 
Czas przygotowania: ok. 35 minut
 
 
Wartości odżywcze jednej porcji:
Wartość energetyczna: 290 kcal / 1206 kJ
Białko: 8 g
Tłuszcz: 11,9 g
Węglowodany: 30 g



Strona: 1

<- Wstecz Do góry